Czekoladowy pudding chia
: 2 porcje
Składniki
  • 300 ml ulubionego mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • cynamon
Krok po kroku
  1. Podgrzewamy trochę mleko, aby rozpuścić kakao. Tak przygotowanym kakao zalewamy nasiona chia (najczęściej używam do tego słoika) i dokładnie mieszamy. Po piętnastu minutach jeszcze raz mieszamy i po ostygnięciu chowamy do lodówki (najlepiej na noc).

  2. Na następny dzień (lub po kilku godzinach) przygotowujemy owoce. W tym przypadku - banana wystarczy pognieść widelcem, a gruszkę zetrzeć na tarce.

  3. Napęczniałe nasiona chia wykładamy do szklanych pucharków i na górę wykładamy przygotowane owoce.

  4. Całość posypujemy cynamonem.