Od początku tygodnia walczę z chorobą. Niestety dopiero dziś gorączka odpuściła, a ja po raz pierwszy od kilku dni usiadłam do komputera. Na początku myślałam, że nawet trochę dzisiaj popracuję, jednak odpisałam jedynie na zaległe wiadomości.

 

Nie wiem jak jest u Ciebie, ale chorując – zwłaszcza wtedy, kiedy gorączkuję i boli mnie gardło nie mam na nic apetytu. Zastanawiając się nad tym, co przygotować sobie do jedzenia wpadłam na pomysł, aby wrócić do smaków dzieciństwa i ugotować kaszę manną.

 

Dlatego dziś zapraszam Cię na prosty przepis, w którym pokażę jak zrobić kremową kaszę manną z jagodami. 

 

Kremowa kasza manna z jagodami

Total Time 20 minutes
2 osób

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • syrop z agawy do smaku

Krok po kroku

  1. Mleko należy zagotować z dodatkiem ekstraktu waniliowego i syropu z agawy.

  2. Dodać kaszę manną i gotować całość przez ok. 7-10 minut na małym ogniu ciągle mieszając.

  3. Pod koniec gotowania należy dodać śmietanę 12% lub jogurt grecki i intensywnie mieszać.

  4. Całość przelać do miski i odstawić do ostygnięcia.

  5. Podawać z jagodami (lub innymi dodatkami).

 

Przepis jak widać jest banalnie prosty, a dodanie pod sam koniec gotowania śmietany lub gęstego i kremowego jogurtu powoduje, że ugotowana kasza smakuje zupełnie inaczej, a jej konsystencja jest bardzo kremowa. W moim rodzinnym domu kaszę manną zawsze podawało się z jagodami i sokiem, choć wiem, że nie u każdego dodawało się takie dodatki. 

 

 

Gotujesz czasami kaszę manną? Po jakie dodatki wtedy sięgasz? Jakie są Twoje ulubione połączenia?

Do napisania!