W ciągu ostatnich dni próbowałam złapać oddech od tych wszystkich moich przemyśleń związanych z niepłodnością i niekończącymi się staraniami o dziecko, o których wspominałam tutaj. A wczorajszy dzień idealnie wpisał się w “niemyślenie” o tym wszystkim, gdyż od samego rana miałam dość sporo pracy, która pochłonęła mnie do wieczora. Jednak gdzieś pomiędzy komputerem, a kalkulatorem zrobiłam swoje pierwsze domowe lody.

Jak już wiecie lubię proste przepisy, i tak samo jest z lodami domowymi, które przygotowałam dzisiaj w zakamarkach mojej kuchni. Dzięki temu mam pełną świadomość jakości użytych produktów.

Przygotowanie lodów jest bardzo proste. Najpierw należy utrzeć jogurt grecki z cukrem, a gdy jego konsystencja będzie wystarczająco kremowa, dodać 2 łyżeczki masła orzechowego. swoje ulubione, posiekane bakalie, ja wybrałam różnego rodzaju orzechy i żurawinę oraz całość wymieszać. Całość przełożyć do plastikowego opakowania i włożyć do zamrażalnika. Teraz co godzinę, wystarczy przemieszać dokładnie lody, aby je dobrze napowietrzyć, żeby ich konsystencja była kremowa. Przed nałożeniem lodów, muszą one postać około 10-15 minut w temperaturze pokojowej.

Jak widać przepis jest prosty, nie ma co ukrywać, że potrzebne jest nasze zaangażowanie, w postaci co godzinnego mieszania. Oczywiście można spróbować tego przepisu zastępując jogurt śmietaną, ale to już zależy od Waszego wyboru.

Przygotowujecie czasami takie domowe lody w zaciszu swojej kuchni?
Czy sięgacie raczej po te gotowe ze sklepowych zamrażarek?