Trzy… Dwa… Jeden… Start! Grillujemy!

Początek maja jednoznacznie jest typowym rozpoczęciem okresu grillowania. W moim rodzinnym domu, zawsze był to czas przepełniony rodzinnymi spotkaniami, długimi rozmowami i graniem w badmintona lub inne gry na świeżym powietrzu. Wielu osobom typowy grill kojarzy się z tłustą kiełbachą. Nic mylnego! Na grillu naprawdę może znaleźć się wszystko, co niekoniecznie ma w sobie połowę tablicy Mendelejewa, a ilości mięsa są tak znikome, że można jego szukać z lupą w ręce.

PIXABAY

RYBY
Do dziś pamiętam smak grillowanych karasi, które złowiła moja Mama – koniecznie z odrobiną masła, świeżej pietruszki i soku z cytryny. Po prostu pyszności! Oczywiście inne ryby również się nadają np. dorsz, łosoś, pstrąg.

WARZYWA

Nie każdy jest zwolennikiem grillowanych warzyw, ale są one naprawdę smaczne. A wybór – jest dość spory i każdy tak naprawdę znajdzie coś dla siebie: papryka, cukinia, pieczarki, bakłażan, ziemniaki, kukurydza… Co, kto woli!

MIĘSIWO

I tu tak naprawdę dopiero jest pole do popisu. Niektórzy lubią grillować karkówkę, jednak ja wybieram raczej chudą szynkę lub piersi z kurczaka/indyka, które odpowiednio zamarynowane naprawdę potrafią być smaczne. Można wybrać także wołowinę, zmielić ją i zrobić domowe burgery, z ziołowym dresingiem zamiast majonezu i świeżymi warzywami. W zasadzie to można każdy kawałek mięsa wrzucić na grilla – i w zasadzie nie ważne, czy będzie to szynka, czy polędwica, a może jeszcze inny kawałek mięsa.

SZASZŁYKI MIĘSNO-WARZYWNE

Jest to chyba moja ulubiona forma grillowania – bo tak naprawdę jest wszystko: trochę warzyw, i trochę mięsa. W przygotowaniu szaszłyków tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia nic więcej. Smaki można komponować w dowolny sposób. Polecam Ci także najzwyklejsze warzywne szaszłyki, wraz z aromatycznymi ziołami są naprawdę smaczne.

A JEŻELI…
jesteście zwolennikami tradycyjnej kiełbasy z grilla – to warto poszukać w lokalnych przetwórstwach jakiejś naprawdę dobrej gatunkowo kiełbasy z dużymi kawałkami mięsa. 

Nie wiem jak Ty, ale ja nie wyobrażam sobie grilla bez sałatki – nie musi być to nie wiadomo co, wystarczy sałata z pomidorkami koktajlowymi, garścią bazylii i najzwyklejszym sosem winegret. Ostatnio coraz częściej przekonuję się, że takie proste smaki są najlepsze. I czasami faktycznie – im prościej, tym lepiej!

A Ty? Grillujesz?



  • My w weekend majowy grillowaliśmy codziennie. Uwielbiam karkówkę z grilla i tradycyjną kiełbasę 😊 no i nie może zabraknąć sosu czosnkowego oraz masła czosnkowego oczywiście własnej roboty 😊

  • Ja uwielbiam jedzenie z grilla. Warzywa, mięso i nawet kiełbaskę. Do tego pyszna sałatka, dobre towarzystwo i jest super:)
    pozdrawiam majowo:)

  • W tym roku pierwszy raz spróbowałam grillowanych pieczarek, przepyszne!

  • uwielbiam grillować, sałatka musi być obowiązkowo, pozdrawiam:)

  • Jak grill, to tylko karkówka! Choć nie jest to mimo wszystko zdrowe 🙂

  • Ja tam jestem zwolenniczką mocno zjaranej śląskiej ;D

  • Przyznam szczerze, że dla mnie na grillu może być tylko kiełbacha 😀 Do tego chleb, ketchup i musztarda i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba ;D

  • Ja nie wyobrażam sobie grilla bez chipsów i słodkości. Bo u mnie właściwie grillowanie to tylko początek imprezy. Kiełbaski czy co tam ktoś je ok. Ale poza tym to muszą być jeszcze inne rzeczy. Przede wszystkim właśnie chipsy. No ja sobie nie wyobrażam imprezy ze znajomymi, na której nie byłoby chipsów 😀 Już prędzej na grillu nie będzie kiełbasy 😀