Placki z cukinii

Nie pamiętam kiedy ostatnio pisałam Wam o jakimś smacznym daniu. Ostatnio w mojej kuchni królują naprawdę proste przepisy, które przede wszystkim nie wymagają ode mnie sporego zaangażowania, a dania pojawiają się na talerzach w mgnieniu oka. Inna kwestia jest taka, że coraz częściej przekonuję się do tego, że im prościej, tym smaczniej. Dlatego przez ostatnie tygodnie w mojej kuchni goszczą nie tylko banalne dania, ale także nie składające się ze zbyt wielu składników. W moje kubki smakowe idealnie trafiają pomidorki koktajlowe z bazylią i sosem winegret, czasami dodam mozzarellę lub zrobię jakąś prostą i szybką sałatkę.

Dzisiaj jednak chciałabym podać Wam przepis na proste placki, które w ubiegłym tygodniu po raz pierwszy pojawiły się w mojej kuchni, i do tej pory zastanawiam się nad tym dlaczego tak późno. Podejrzewam, że obawiałam się trochę cukinii, która jest głównym składnikiem, i o ile pierwsze placki rozwalały się, ponieważ były zbyt wodniste – to następne wyszły już o idealnej konsystencji. 
Wykonanie placków jest banalnie proste. Od czego należy zacząć? Ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach – delikatnie solimy i mieszamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. W międzyczasie w misce mieszkamy pozostałe składniki i doprawiamy delikatnie pieprzem. Po około 10-15 minutach odciskamy posoloną cukinię i łączymy z pozostałymi produktami. Ciasto wykładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (ja wybrałam olej kokosowy) po około 3-4 minuty z każdej strony. Placki można jeść samodzielnie albo z jakimś sosem (czosnkowym lub tzatziki) – zależy od tego co kto lubi. Placki same w sobie mogą stanowić jakiś posiłek (są bardzo sycące), ale mogą być również dodatkiem. Mi przypadło bardzo do gustu to, że placki na swój sposób są lekkie i nie są ciężkostrawne,
I jednego jestem pewna! Przed nami sezon na cukinię, i w tym okresie niejednokrotnie takie placki pojawią się na moim kuchennym stole. Życzę Wam udanego tygodnia!


  • Trzeba będzie wypróbować ten przepis 🙂

  • Dałaś niezły pomysł na… Mam cukinie w domu i nie wiedziałam co z nią zrobić. Zwykle obtaczałam w jajku i bułce ale jadł je tylko Daniel… Może inna wersja spodoba sie wszystkim. Prosty przepis to coś dla mnie.

    • Ja wcześniej cukinię wykorzystywałam do sałatek, bądź grillowałam ją na grillu – mój mąż oczywiście jest zwolennikiem wersji w bułce tartej, ale placki przypadły i jemu do gustu.

  • Uwielbiam cukinię, ale mi narobiłaś apetytu. Muszę zrobić takie placki w najbliższych dniach.

  • Ja też robię takie placuszki! Najczęściej z sosem pomidorowym. A z cukinią uwielbiam też ciasta. Mam dwa sprawdzone przepisy i pod koniec lata, gdy jest sezon na cukinię, zawsze któreś musi się pojawić.

    • Ciasto z cukinią? Z tym się jeszcze nie spotkałam, będę musiała poszukać w internecie przepisu i może za jakiś czas spróbuję.

  • Placki wyglądają bardzo apetycznie. Przyznam szczerze, że jeszcze ich nie robiłam chociaż kulinaria to moja pasja.
    Pozdrawiam serdecznie-D.

  • Uwielbiam placki cukiniowe 🙂 Z innych przepisów mogę polecić placki z kaszy (kotleciki bardziej) oraz z cieciorki.

    • Brzmi ciekawie 🙂 Notuję w kalendarzu i później poszukam jakiegoś przepisu.

  • Uwielbiam placki z cukinii, czasem robię pół na pół z ziemniakami, są świetne.
    Pozdrawiam serdecznie.